046 Bach's Pækjuliær Ale



Facts

Øltype Strong Ale Forventet Alc. 5,6 % Brygdato 02 Nov 2014
Volume 94,00 l Målt Alc. 4,7 % Tappedato 16 Nov 2014
Bitterhed 28,0 IBUs Farve 39,1 EBC Pris kr.699,32
Medbryggere Jørgen Grønvang, Bruno Hausgaard og Jens Peter Høhrmann Udstyr Bach Bryg 75 liter Effektivitet 72,00 %


Malt (samlet vægt: 25,450 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
20,707 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 81,4 %
2,110 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 2 8,3 %
0,633 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 3 2,5 %
0,400 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 4 1,6 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 140,46 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 55,00 l of water at 74,0 C 66,7 C 90 min
Mash Out Add 30,00 l of water at 94,5 C 75,6 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 55,46 l water at 75,6 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 113,58 l
Forventet pre-boil gravity: 1,051 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
0,800 kg Black Treacle (300,0 EBC) Sugar 5 3,1 %
0,800 kg Cane Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 6 3,1 %
106 g Northern Brewer [8,70 %] - Boil 90,0 min Hop 7 22,0 IBUs
77 g Fuggles [6,00 %] - Boil 15,0 min Hop 8 5,1 IBUs
40,00 g Irish Moss 75 liter (Boil 10,0 mins) Fining 9 -
77 g Fuggles [6,00 %] - Boil 2,0 min Hop 10 0,9 IBUs

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 100,00 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,0 pkg Newcastle Dark Ale Yeast (Mangrove Jack's #M03) Yeast 11 -

Gravity

Forventet OG 1,057 SG Forventet FG 1,014 SG
Målt OG 1,057 SG Målt FG 1,021 SG


02 Nov 2014 - Første gæring (14,00 dage ved 19,4 C)
16 Nov 2014 - Anden gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
16 Nov 2014 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
16 Nov 2014 - Øllet eftergæres (Bottle with 560,38 g Dry Malt Extract) på flaske (60,00 dage ved 18,3 C)
15 Jan 2015 - Drik og nyd!

Noter

Pæjuliær Ale er grunden til, at jeg startede med at brygge øl selv. Originalen hedder "Old Peculier" - en mørk ale fra det nordlige England. På vores efterhånden mange vandreture til Lake District har vi ofte stiftet bekendskab med denne øl, der på de lokale pubber serveres som real ale, dvs. håndpumpet øl uden tilsætning af kulsyre. En fantastisk god øl. Den kunne ikke købes i Danmark, så jeg måtte selv igang.

"Old Peculier" brygges af Theakston's Brewery i Yorkshire landsbyen Masham, som jeg fik lejlighed til at besøge i 2012. Bryggeriet har eksisteret siden 1827 og i dag er "Old Peculier" deres mest solgte øl.

Efter adskillige "testbryg" blev Pækjuliær Ale husets faste bryg. I de første udgaver svingede alkoholprocenten meget - fra 3,3 til 7,2 % I de senere udgaver ligger styrken mere fast på omkring 5,6 % - som originalen.

Pækjuliær Ale er en mørk og fyldig ale med en fantastisk smag fra den hemmelige ingrediens "Black Treacle", en sort melasse (inverted sugar), der i England bruges meget til bagning. Pækjuliær Ale nydes fint som en god fyraftensøl på halvkolde dage. I England nydes den gerne sammen med Cumberland Sausage, en godt krydret medisterpølse og kartoffelmos.

Pækjuliær Ale gemmes et par måneder og serveres ved 13 grader, hvilket er lidt varmere end vi danskere er vant til at nyde vores øl!

Karakter og smagsnoter

Karakter: 0,0

Ikke prøvesmagt endnu.

Duft (0-12 points)
Udseende (0-3 points)
Smag (0-20 points)
Oplevelse i munden (0-5 points)
Samlet indtryk (0-10 points)

---

Bach’s Bryg er et husbryggeri, der holder til i Erritsø. Jeg brygger typisk 1 gang om måneden, hvor venner og bekendte hjælper til (og deler rovet). Øllet produceres på samme måde, som de engelske real cask ales. Øllet gærer færdigt i flasken, for at skabe naturlig kulsyre. Denne proces kan ikke styres helt præcist, derfor kan der i nogle bryg være mere kulsyre end i andre. Jeg anbefaler, at ølflasken behandles som en gammel portvin. Lad flasken stå i fred og ro en times tid, før den åbnes. Luk forsigtigt op for øllet over håndvasken og hæld langsomt over i et glas. Så vil bundfaldet holde sig i flasken. Rigtig god fornøjelse!